Wanneer moet ik een controller of CFO inhuren?

Wanneer moet ik een controller of CFO inhuren?

In de zakenwereld is het super belangrijk dat je de financiën goed beheert. Als je bedrijf groeit, vraag je je misschien af of het tijd is om een controller of CFO aan te nemen. Het snappen van wat deze functies inhouden, kijken wat je bedrijf nodig heeft, de kosten bekijken en uitzoeken hoe je iemand aanneemt, kan best ingewikkeld zijn. In dit artikel gaan we al deze dingen bespreken zodat jij een goede keuze kunt maken die past bij de groei en het succes van jouw bedrijf.

De Rollen Begrijpen: Controller versus CFO

Het is belangrijk om te snappen wat het verschil is tussen een controller en een CFO als je kijkt naar het financieel beheer van een bedrijf. Dit verschil lijkt een beetje op het verschil tussen een CEO en een Controller, zoals we hebben beschreven in ons artikel hier.

Een controller zorgt vooral voor de dagelijkse financiële zaken van een bedrijf. Ze regelen de boekhouding, zorgen dat alles klopt, maken financiële rapporten, budgetten en voorspellingen, en beheren de cashflow. De controller zorgt ervoor dat alles op financieel gebied soepel loopt en dat de financiële informatie klopt.

Aan de andere kant heeft een CFO een meer strategische rol. Naast de taken van een controller, is de CFO heel belangrijk voor de lange-termijn financiële strategie van het bedrijf. Ze analyseren financiële gegevens om zakelijke beslissingen te maken, beheren financiële risico’s, en zijn belangrijk voor de relatie met investeerders. Een CFO gebruikt financiële inzichten om te helpen met de strategische doelen van het bedrijf, vermindert financiële risico’s en bouwt vertrouwen op bij investeerders, wat allemaal essentieel is voor groei en succes.

De controller richt zich op de dagelijkse financiële efficiëntie en nauwkeurigheid, terwijl de CFO zich meer focust op strategische financiële planning en beslissingen. Samen vormen ze een belangrijk team dat het bedrijf helpt financieel succesvol te zijn.

Het Juiste Moment voor de Aanname

Timing is super belangrijk als je een controller of CFO wilt aannemen. Het is belangrijk om te weten wanneer je bedrijf extra financiële hulp nodig heeft.

Wanneer je bedrijf een controller nodig heeft
Als je moeite hebt met dagelijkse financiële taken, zoals boekhouden, betalingen beheren of de salarisadministratie, dan is het misschien tijd om een controller in te huren. Ze zijn super belangrijk om financiële processen te verbeteren en om te zorgen voor nauwkeurige rapportages.
Voor een flexibelere aanpak, vooral voor kleinere of groeiende bedrijven, kan een parttime controller een goede oplossing zijn. Bekijk deze optie in ons artikel over Een Flexibele Oplossing: Parttime Controllers.

Wanneer je bedrijf een CFO nodig heeft
Als je strategische financiële planning nodig hebt, hulp wilt bij het analyseren van financiële gegevens, of van plan bent flink te groeien of grote strategische beslissingen te maken zoals een beursgang of een fusie/overname, dan is het wellicht tijd om een CFO in te huren. Een CFO kan waardevolle inzichten bieden, zakelijke beslissingen sturen en je bedrijf helpen succesvol te zijn.

Voor meer informatie over hoe een CFO je bedrijf kan veranderen, vooral in een fase van groei, lees ons artikel over De 5 Belangrijkste Rollen van CFO’s in Scale-ups. Dit artikel gaat diep in op hoe een CFO een veelzijdige impact kan hebben, en benadrukt hun belang in tijden van uitbreiding en strategische evolutie.

Kostenoverwegingen

Financiële overwegingen zijn een belangrijk onderdeel van elke aannamebeslissing. Voordat je een controller of CFO aanneemt, is het belangrijk om de mogelijke kosten te bekijken.

Budgetteren voor een Controller
De kosten voor een controller hangen af van verschillende factoren, zoals hun ervaring en de complexiteit van je bedrijfsvoering. Naast hun salaris moet je ook denken aan andere uitgaven zoals voordelen en trainingsmogelijkheden. Een nauwkeurig budget maken helpt je om te plannen voor de kosten die komen kijken bij het aannemen van een controller.

Budgetteren voor een CFO
De kosten voor een CFO zijn meestal hoger vanwege hun strategische rol en uitgebreide ervaring. Naast salaris en voordelen moet je ook denken aan andere uitgaven zoals mogelijke bonussen en incentives. Het begrijpen van de financiële gevolgen helpt je om te bepalen of het haalbaar is om een CFO aan te nemen.

Conclusie

Het aannemen van een controller of CFO is een belangrijke beslissing die een diepgaande impact kan hebben op de financiële gezondheid en het lange-termijn succes van je bedrijf. Door de rollen te begrijpen, je bedrijfsbehoeften te evalueren, de kosten te overwegen, en het aannameproces te navigeren, kun je een goed geïnformeerde beslissing maken die past bij je doelen en ambities. Onthoud dat het vinden van de juiste financiële expertise niet alleen helpt om bovenop je financiën te blijven, maar ook je bedrijf positioneert voor groei en voorspoed.

Contact

Ebitwise B.V.

Raamplein 1

1016 XK Amsterdam

KvK: 81485999

BTW: NL862112175B01

tel: +31 (0) 20 21 01 747

© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE

Download de Ebitwise brochure

Zet de stap naar financial peace of mind. Onze brochure vind je een gedetailleerd inzicht in onze unieke aanpak.