Is een parttime financial controller de juiste keuze voor jouw scale-up? 6 Overwegingen

Is een parttime financial controller de juiste keuze voor jouw scale-up? 6 Overwegingen

In de zakenwereld is financiële controle een cruciaal aspect dat uw onderneming kan maken of breken. Naarmate uw bedrijf groter wordt, kunt u worstelen met de beslissing of u een fulltime financial controller inhuurt of kiest voor een parttime controller. Deze beslissing is niet zo eenvoudig als het lijkt en vereist een zorgvuldige afweging van verschillende factoren. In dit artikel gaan we in op zes belangrijke overwegingen die u kunnen begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor uw scale-up.

1. De rol van een financial controller begrijpen

Een financial controller is een senior executive die alle aspecten van de financiële activiteiten van een bedrijf beheert. Dit omvat budgettering, auditing, financiële planning en risicobeheer. De controller is er ook verantwoordelijk voor dat de financiële rapporten van het bedrijf accuraat en tijdig zijn voltooid.

Voor een scale-up kan een financial controller waardevolle inzichten en strategieën bieden om het bedrijf te helpen groeien. Ze kunnen potentiële risico’s en kansen identificeren en advies geven over hoe hiermee om te gaan. De rol van een financial controller kan echter behoorlijk veeleisend zijn en een hoog niveau van expertise en toewijding vereisen.

Voor meer gedetailleerde inzichten in de rol en de betekenis ervan, kunt u meer lezen over de verantwoordelijkheden van een financial controller.

Full-time versus part time financial controller
Een fulltime financial controller is doorgaans op vaste basis in dienst van een bedrijf en werkt op reguliere kantooruren. Ze zijn volledig ondergedompeld in de activiteiten van het bedrijf en hebben een diepgaand inzicht in de financiële situatie.

Aan de andere kant werkt een parttime financial controller op contractbasis voor een bedrijf, meestal voor een paar uur per week en kan hij/zij op flexibele basis waardevolle expertise en begeleiding bieden.

Voor een diepgaande blik op de voordelen van een parttime controller, ontdek hier de belangrijkste voordelen van een parttime financial controller.

2. Het beoordelen van uw zakelijke behoeften

In het dynamische traject van een scale-up is de keuze tussen een parttime of fulltime financial controller een belangrijke beslissing, afgestemd op uw unieke bedrijfstraject. Voor scale-ups die een snelle groei doormaken en door complexe financiële landschappen navigeren, biedt een fulltime financial controller van onschatbare waarde, continu toezicht en deskundige begeleiding.

Aan de andere kant kan de wendbaarheid en expertise van een parttime financial controller ongelooflijk nuttig zijn voor scale-ups die zich in de beginfase van hun expansie bevinden en die eenvoudigere financiële behoeften hebben. Parttime controllers brengen een schat aan kennis en flexibiliteit met zich mee, perfect passend bij de veranderende behoeften van een groeiend bedrijf. Ze bieden kritische financiële inzichten en begeleiding, zonder de verplichtingen en overhead van een fulltime functie. Dit maakt ze een ideale keuze voor scale-ups die hun middelen efficiënt willen beheren en toch willen profiteren van professioneel financial toezicht. In wezen is een parttime controller niet alleen een kosteneffectieve optie, maar een strategische keuze voor scale-ups die zich willen aanpassen en bloeien in een steeds veranderende zakelijke omgeving

Inzicht in uw financiële complexiteit
De complexiteit van uw financiële activiteiten is een belangrijke factor waarmee u rekening moet houden. Als uw scale-up meerdere inkomstenstromen, internationale activiteiten of complexe belastingverplichtingen heeft, kan een fulltime controller noodzakelijk zijn. Zij kunnen hun tijd en expertise besteden aan het beheersen van deze complexiteiten.

Als uw financiële handelingen daarentegen relatief eenvoudig zijn, kan een parttime controller voldoende zijn. Zij kunnen het nodige toezicht en begeleiding bieden, zonder dat zij zich daar fulltime voor hoeven in te zetten.

3. Kostenoverweging

De kosten voor het inhuren van een financial controller zijn een belangrijke overweging bij elke scale-up. Een fulltime controller heeft doorgaans een hoger salaris, vanwege de eisen die de functie stelt. Ze bieden echter ook een hoger serviceniveau, met voortdurend toezicht en begeleiding.

Een parttime controller is daarentegen doorgaans goedkoper. Zij bieden hun diensten aan op een flexibele basis, die kan worden afgestemd op uw zakelijke behoeften. Hun beschikbaarheid is echter mogelijk beperkt en ze kunnen mogelijk niet hetzelfde serviceniveau bieden als een fulltime controller.

Kosten versus waarde
Wanneer u de kosten voor het inhuren van een financial controller overweegt, is het belangrijk om ook rekening te houden met de waarde die deze voor uw bedrijf opleveren. Een fulltime controller is weliswaar duurder, maar kan waardevolle inzichten en strategieën bieden om uw scale-up te helpen groeien. Ze kunnen ook helpen risico’s te beperken en ervoor te zorgen dat uw financiële activiteiten soepel verlopen.

Een parttime controller kan, hoewel goedkoper, toch waardevolle financiële expertise bieden. Zij kunnen u helpen uw financiële activiteiten te stroomlijnen, potentiële risico’s te identificeren en advies te geven over financiële planning en strategie. Hun beschikbaarheid is echter mogelijk beperkt en ze kunnen mogelijk niet hetzelfde serviceniveau bieden als een fulltime controller.

4. Evaluatie van de beschikbaarheid van geschikte kandidaten

Het vinden van de juiste financiële controller voor uw scale-up kan een uitdagende taak zijn. De kandidaat moet over de juiste vaardigheden, ervaring en mentaliteit beschikken om aan de eisen van de functie te kunnen voldoen. Ze moeten ook goed passen bij uw bedrijfscultuur.

Als je een parttime controller overweegt, kan het zijn dat er minder geschikte kandidaten beschikbaar zijn. Dit komt omdat veel ervaren financiële controllers de voorkeur geven aan fulltime functies, die meer stabiliteit en voordelen bieden. Er zijn echter nog steeds veel getalenteerde professionals die de voorkeur geven aan de flexibiliteit van deeltijdwerk en een schat aan ervaring kunnen inbrengen in uw scale-up.

Als je de verschillen afweegt tussen het inhuren van een CFO en een financial controller, kan ons artikel CFO versus controller: de juiste keuze maken voor uw scale-up meer duidelijkheid bieden.

Het vinden van de juiste pasvorm
Het vinden van de juiste financiële controller voor uw scale-up gaat niet alleen over hun vaardigheden en ervaring. Het gaat ook om het vinden van iemand die goed bij uw bedrijfscultuur past. Ze moeten uw zakelijke doelstellingen, waarden en visie begrijpen en effectief met uw team kunnen samenwerken.

Als u een parttime controller overweegt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze zich aan de benodigde uren kan wijden en dat hij effectief met uw team kan samenwerken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze over de nodige vaardigheden en ervaring beschikken om aan de eisen van de functie te voldoen.

5. Overweeg de toekomstige groei van uw bedrijf

Naarmate uw scale-up groeit, zullen uw financiële behoeften ook evolueren. Wat nu voor uw bedrijf werkt, werkt in de toekomst mogelijk niet. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de toekomstige groei van uw bedrijf wanneer u besluit of u een parttime of fulltime financial controller inhuurt.

Als je in de nabije toekomst een snelle groei verwacht, is een parttime controller wellicht de beste keuze.Zij regelen uw financiën zonder de kosten van een fulltimer, en zorgen ervoor dat alles soepel verloopt naarmate uw bedrijf groeit.

Plannen voor de toekomst
Plannen voor de toekomst is een cruciaal aspect van elke zakelijke beslissing, en het inhuren van een financial controller is hierop geen uitzondering. Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met uw huidige behoeften, maar ook met uw toekomstige behoeften. Dit omvat het overwegen van de potentiële groei van uw bedrijf, evenals eventuele veranderingen in uw financiële activiteiten.

Een fulltime financial controller kan een niveau van stabiliteit en continuïteit bieden dat gunstig kan zijn voor een snelgroeiende scale-up. Een parttime controller kan echter de flexibiliteit bieden die nodig is om zich aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften.

6. De voor- en nadelen afwegen

Uiteindelijk komt de beslissing om een ​​parttime of fulltime financial controller in dienst te nemen neer op het afwegen van de voor- en nadelen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en het is belangrijk om deze zorgvuldig te overwegen.

Een fulltime controller zorgt voor voortdurend toezicht en begeleiding en kan complexe financiële handelingen afhandelen. Ze zijn echter duurder en vereisen een langetermijnengagement. Een parttime controller daarentegen is betaalbaarder en flexibeler, maar kan mogelijk niet hetzelfde serviceniveau bieden.

De juiste beslissing nemen
Het maken van de juiste beslissing voor uw scale-up vereist een zorgvuldige afweging van alle hierboven besproken factoren. Het is belangrijk om de behoeften van uw bedrijf te begrijpen, de kosten en waarde van een financial controller in overweging te nemen, de beschikbaarheid van geschikte kandidaten te evalueren, plannen te maken voor de toekomst en de voor- en nadelen af ​​te wegen.

Door de tijd te nemen om deze factoren in overweging te nemen, kunt u een weloverwogen beslissing nemen die uw scale-up op de lange termijn ten goede zal komen. Of u nu kiest voor een parttime of fulltime financial controller, het belangrijkste is dat u iemand vindt die u de financiële expertise en begeleiding kan bieden die uw bedrijf nodig heeft om te slagen.

Contact

Ebitwise B.V.

Raamplein 1

1016 XK Amsterdam

KvK: 81485999

BTW: NL862112175B01

tel: +31 (0) 20 21 01 747

© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE

Download de Ebitwise brochure

Zet de stap naar financial peace of mind. Onze brochure vind je een gedetailleerd inzicht in onze unieke aanpak.