CFO of Controller: wat heeft jouw bedrijf nodig?

CFO of Controller: wat heeft jouw bedrijf nodig?

Heb je een bedrijf en twijfel je of je een Chief Financial Officer (CFO) of een controller nodig hebt? Beide zijn belangrijk voor de financiën en het succes van je organisatie, maar ze hebben verschillende taken. Het begrijpen van deze verschillen helpt je bij het kiezen van de beste optie voor jouw bedrijf. We gaan kijken naar wat CFO’s en controllers doen, wat ze moeten kunnen, hoe ze je bedrijf beïnvloeden en hoe je ze aanneemt.

De Rollen Begrijpen: CFO Versus Controller

Wat Doet een CFO?
Een CFO houdt zich vooral bezig met de financiële activiteiten van je organisatie en geeft strategisch financieel advies. Ze zorgen voor financiële planning, budgettering en voorspellingen. Een CFO zorgt dat de financiële middelen van je bedrijf goed worden ingezet en helpt risico’s te verminderen.

Wat Doet een Controller?
Een controller focust zich meer op de dagelijkse financiële werkzaamheden. Ze zorgen voor de financiële rapportages, naleving van boekhoudkundige regels en interne beleidslijnen. Controllers houden je financiële administratie bij, beheren audits en bereiden financiële overzichten voor.

Voor een uitgebreidere vergelijking, lees onze blog: CFO versus Controller: begrip can de finance functie

De Vaardigheden en Expertise: CFO Versus Controller

Belangrijke Vaardigheden voor een CFO
Een goede CFO heeft verschillende vaardigheden nodig, zoals financieel inzicht, strategisch denken en uitstekende analytische vaardigheden. Ze moeten de financiële markten, risicobeheer en bedrijfsfinanciën goed begrijpen. Ook zijn leiderschaps- en communicatievaardigheden belangrijk voor de samenwerking met andere afdelingen en belanghebbenden.

Een CFO moet zowel het grote geheel zien als oog hebben voor financiële details. Ze moeten proactief zijn in het herkennen van financiële kansen en uitdagingen.

Lees meer over de rollen van CFO’s in onze blog: ‘De 5 Sleutelrollen van CFO’s bij Opstarten‘.

Belangrijke Vaardigheden voor een Controller
Controllers hebben andere vaardigheden nodig, zoals nauwkeurigheid, aandacht voor details en kennis van boekhoudprincipes. Ze moeten goed zijn met financiële overzichten en rapportagestandaarden, en technische vaardigheden hebben in boekhoudsoftware en financiële systemen.

Controllers moeten ook goede organisatorische en tijdmanagementvaardigheden hebben om rapportagedeadlines te halen en verschillende financiële processen effectief te beheren. Communicatievaardigheden zijn ook belangrijk, omdat ze met collega’s uit verschillende afdelingen samenwerken om financiële gegevens te verzamelen en te analyseren.
Invloed op Bedrijfsvoering: CFO Versus Controller

Hoe een CFO Jouw Bedrijf Beïnvloedt
Een CFO doet meer dan alleen financieel beheer. Ze dragen bij aan de algehele bedrijfsstrategieën, inclusief uitbreidingsplannen en investeringsbeslissingen. Door waardevolle financiële inzichten te bieden, helpt een CFO de richting van je bedrijf te bepalen voor duurzame groei.

Hoe een Controller Jouw Bedrijf Beïnvloedt
Hoewel de rol van een controller misschien meer gericht lijkt op interne processen, spelen ze een belangrijke rol in de nauwkeurigheid en integriteit van financiële informatie. Door nauwkeurige gegevens bij te houden en tijdig te rapporteren, helpt een controller bij het maken van geïnformeerde beslissingen in verschillende afdelingen.

Je Bedrijf Opschalen: De rol van Finance‘ biedt meer inzicht in financiële rollen bij het opschalen van bedrijven.

Jouw Bedrijfsbehoeften Bepalen

Wanneer Heeft Jouw Bedrijf een CFO Nodig?
Overweeg een CFO aan te nemen als je bedrijf snel groeit of als je strategisch financieel advies nodig hebt. Als je organisatie kapitaal wil ophalen, uitbreiden naar nieuwe markten, of fusies en overnames overweegt, kan een CFO de nodige expertise bieden.

Wanneer Heeft Jouw Bedrijf een Controller Nodig?
Een controller is essentieel voor bedrijven van elke grootte. Als je organisatie problemen heeft met financiële rapportage, moeite heeft met regelgeving, of veel financiële transacties heeft, is het tijd om een controller in te huren.

Lees ons uitgebreide blog over wanneer je een CFO of controller moet aanstellen hier.

Het Wervingsproces: CFO Versus Controller

Een CFO Aannemen: waar moet je op letten
Bij het aannemen van een CFO, kijk naar hun ervaring en expertise in jouw sector. Zoek naar kandidaten die passen bij je bedrijfsvisie en een nieuwe kijk op je financiële strategie kunnen brengen. De CFO moet leiderschapskwaliteiten hebben die je financiële team kunnen inspireren en motiveren, en effectief kunnen samenwerken met andere afdelingen en belanghebbenden.

Een Controller Aannemen: waar moet je op letten
Bij het aannemen van een controller, let op hun aandacht voor details, technische vaardigheden en ervaring in het beheren van financiële processen. Ze moeten een goed begrip hebben van boekhoudprincipes en in staat zijn financiële systemen en controles te implementeren en te verbeteren.

Samenvattend spelen zowel CFO’s als controllers een belangrijke rol in het financieel beheer van je bedrijf. Terwijl een CFO zich richt op strategische financiële planning en advies, houdt een controller zich bezig met de dagelijkse financiële operaties en zorgt voor naleving. Beoordeel wat je bedrijf nodig heeft, overweeg de benodigde vaardigheden en evalueer hun potentiële impact op je bedrijf. Uiteindelijk hangt de keuze tussen een CFO en een controller af van de groeifase van je organisatie, financiële doelen en toekomstplannen.

Contact

Ebitwise B.V.

Raamplein 1

1016 XK Amsterdam

KvK: 81485999

BTW: NL862112175B01

tel: +31 (0) 20 21 01 747

© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE

Download de Ebitwise brochure

Zet de stap naar financial peace of mind. Onze brochure vind je een gedetailleerd inzicht in onze unieke aanpak.