De financiële groeipijnen waar je als scale-up tegenaan loopt (en hoe je ze oplost)

De financiële groeipijnen waar je als scale-up tegenaan loopt (en hoe je ze oplost)

Als je net begint met je bedrijf zijn je financiën nog aardig te overzien. De administratie heb je waarschijnlijk uitbesteed aan een accountant. Verder houd je als CEO zelf het overzicht. Dat gaat prima. Maar als je bedrijf groeit, dan verandert dat. Dan ontstaat er pijn. Financiële groeipijn noem ik dat. In dit artikel lees je welke financiële groeipijnen je kunt verwachten, zodat je jezelf op tijd kunt voorbereiden. En zit je er al middenin? Dan weet je na het lezen van dit artikel hoe je van die pijn afkomt.

Deze financiële groeipijnen zien wij keer op keer terug

1. Als CEO ben je veel te veel tijd kwijt aan finance
Je moet bonnetjes aanleveren bij de boekhouder. Salarisverhogingen doorgeven aan de salarisadministratie. Cijfers voorbereiden voor je investeerders. Een rapport voor je stakeholders opstellen. Documenten aanleveren bij de bank. Budgetten bepalen. Forecasts maken.

Finance begint langzaam te veranderen in een fulltime baan.

Maar jij bent geen CFO, jij bent CEO. Er liggen dus nog heel wat andere taken op jouw bord. Het wordt steeds lastiger om alle ballen in de lucht te houden.

Ondertussen ben je ook nog eens onzeker over of je het allemaal wel goed doet. Jouw talenten liggen heel ergens anders.

2. Je bent je accountant ontgroeid
De meeste startups werken met een accountant. Maar zodra je in de scale-upfase terecht komt gaat het knellen. Want een accountant …

… biedt geen actueel inzicht in je cijfers
Je accountant levert slecht eens per kwartaal de cijfers aan. De rest van het kwartaal tast je in het duister. In plaats daarvan wil je iemand die erbovenop zit. Die zorgt dat iedereen bonnetjes op tijd aanlevert, dat facturen betaald worden en dat je cijfers altijd up-to-date zijn.

… boekt betalingen vaak verkeerd
Je accountant draait over het algemeen niet mee in je organisatie. Daardoor zal die jouw bedrijf nooit door en door snappen. Wij zien dat accountants betalingen daardoor regelmatig verkeerd boeken. Ze hebben bijvoorbeeld geen idee of iets onder marketing of onder software valt.

… doet alleen het hoognodige
Ook de betrokkenheid van iemand die nog 20 andere bedrijven helpt is vaak laag. Een accountant gaat niet snel uit zichzelf uitgebreid in jouw cijfers graven. Die doet alleen zo efficiënt mogelijk wat hij moet doen.

… is geen strategische sparringpartner
In de scale-upfase krijg je als CEO behoefte aan iemand met wie je strategisch kan sparren. Je accountant kan dat meestal niet. Die maakt geen forecasts, doet geen uitgebreide analyses en heeft weinig strategisch inzicht.

Oftewel: je bent je accountant ontgroeid. Je hebt een serieuzere financial nodig, die erbovenop zit en strategisch met je meedenkt.

3. Je mist inzicht en grip
Als je groeit, dan gaan de financiën steeds meer tellen. Een foute keuze kan ineens hele grote gevolgen hebben. Daarom is het steeds belangrijker om altijd inzicht in je financiën te hebben. Alleen dan behoud je de grip. Je wilt vol vertrouwen antwoord kunnen geven op dit soort vragen:

  • Heb ik de financiële middelen om een nieuwe medewerker aan te nemen?
  • Staat er genoeg geld opzij voor de btw?
  • Hoeveel klanten kan ik verliezen zonder in de problemen te komen?
  • Laat ik geen fiscale mogelijkheden liggen?
  • Doen we alles wel volgens de regels?
  • Doen we mee aan alle subsidies die er voor ons toe doen?

Daarvoor heb je diepgaande kennis van finance nodig en moet je goed kunnen terugkijken én vooruitkijken. Die kennis en kunde mis je nu, waardoor je slecht onderbouwde keuzes maakt.

De fout die veel scale-ups op dit punt maken

Als scale-ups op dit punt zijn aanbeland doen ze vaak een van deze twee dingen:

  • Een fulltime controller aannemen
  • Een CFO inhuren

Meestal pakt dat niet goed uit. Waarom?

Een controller is operationeel heel sterk, maar is te junior om op strategisch niveau te opereren. Wij zien dat de CEO die strategische rol dan vaak op zich neemt. Maar dan los je een groot deel van je groeipijnen dus alsnog niet op. Bovendien heeft een controller sturing nodig. Als CEO kun je die waarschijnlijk niet bieden, omdat je te weinig tijd en te weinig kennis van financiën hebt.

Een CFO inhuren is ook niet de oplossing. Een CFO houdt zich in principe alleen bezig met strategische vraagstukken en niet met operationele zaken. Maar die operationele zaken moeten óók gebeuren.

Je hebt een controller én een CFO nodig

Als je deze twee rollen combineert, dan heb je een gouden team.

Een controller doet het operationele werk. Denk aan cijfers controleren, debiteuren achter de broek zitten, analyses uitvoeren en budgetten bijhouden. Een CFO is strategisch sterk en onderdeel van het MT. Hij of zij stuurt de controller aan, trekt conclusies uit de analyses en denkt mee over de koers van de organisatie.

Maar daar heb ik het budget niet voor…

Het inschakelen van een CFO en controller is veel laagdrempeliger dan je denkt. Je hoeft deze rollen namelijk niet fulltime aan te nemen. Bij Ebitwise leveren we een plug ‘n play finance team: een controller en een CFO, voor één vast tarief per maand. Je contract is flexibel, zodat je altijd kunt op- of afschalen als dat nodig is.

Is zelfs dat nog te veel op dit moment? Dan kun je de CFO en controller ook op projectbasis inhuren. Bijvoorbeeld om wat urgente financezaken voor je te regelen.

Contact

Ebitwise B.V.

Raamplein 1

1016 XK Amsterdam

KvK: 81485999

BTW: NL862112175B01

tel: +31 (0) 20 21 01 747

© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE

Download de Ebitwise brochure

Zet de stap naar financial peace of mind. Onze brochure vind je een gedetailleerd inzicht in onze unieke aanpak.