Q2 2022: Opgehaald kapitaal Nederlandse ondernemingen gehalveerd

Q2 2022: Opgehaald kapitaal Nederlandse ondernemingen gehalveerd

Een gouden tijdperk van toenemende investeringen in Nederlandse ondernemingen is geëindigd. Onze startups en scale-ups hebben afgelopen kwartaal ongeveer €1,27 miljard aan durfkapitaal opgehaald. Dat is ongeveer de helft van het kapitaal dat Nederlandse ondernemingen in Q2 2021 verzamelden, toen de sector een recordbedrag van €2,48 miljard aan eigen vermogen ophaalde.

Dit is de uitkomst van EBITWISE’s Dutch Venture Capital Quarterly, een kwartaalanalyse van alle gepubliceerde investeringsrondes door startups en scale-ups uit Nederland. Onze open-source resultaten tonen aan dat, zoals de wereldberoemde startup accelerator Y-Combinator al in mei aangaf, de financieringsvooruitzichten voor ondernemingen afnemen door grote wereldwijde economische tegenslagen gerelateerd aan de oorlog in Oekraïne.

Grote investeringsrondes blijven achter

Vooral het aantal Series A tot F deals is afgenomen. Ons eerder open-source Q1 2022 rapport bevat tien investeringsrondes die bestaan uit durfkapitaal van €25 miljoen tot €50 miljoen. Voor Q2 is er geen enkele deal van deze omvang.

Dankzij een grote investeringsronde van €420 miljoen door Perpetual Next heeft onze Nederlandse ondernemingsscène het afgelopen kwartaal toch de grens van €1 miljard overschreden. Andere aanzienlijke investeringen werden opgehaald door Backbase, Pyramid Analytics, In3, Smart Photonics en TestGorilla.

Voornamelijk pre-seed en seed investeringen

Kijkend naar alle rondes, is er een soort consensus over de capaciteiten van de Nederlandse durfkapitaalscène die afgelopen kwartaal is bevestigd: ondernemingen uit Nederland kunnen vooral seed financiering ophalen. In Q2 vertegenwoordigen seed en pre-seed deals samen 61,8% van de gesloten rondes in het afgelopen kwartaal.

Top gerangschikt: duurzaamheid, fin-tech en medtech

Hoewel economische onzekerheden de investeringsbereidheid van durfkapitalisten hebben getemperd, blijven sommige markten een relatief hoger aantal investeerders aantrekken. Duurzaamheid, fin-tech en medtech oplossingen zijn de afgelopen kwartalen en jaren als topmarkten gerangschikt.Ook is een bekend beeld de toppositie van Amsterdam als de populairste hoofdkantoorlocatie onder durfkapitaal-gesteunde startups in Nederland. Met bijna de helft (45,1%) van alle in het afgelopen kwartaal gefinancierde ondernemingen die hun hoofdkantoor in de hoofdstad van Nederland hebben, is het contrast met de nummers twee (Eindhoven, 6,8%) en drie (Rotterdam, 6,2%) aanzienlijk. Vergeleken met voorgaande kwartalen in de afgelopen jaren, zijn er minder investeringsrondes voor ondernemingen uit Enschede, Groningen en Wageningen.

Terzijde: vergeleken met ons Q1-rapport, hebben we ons nu volledig afgestemd op wat traditioneel als durfkapitaal wordt beschouwd in Nederland volgens zakelijke nieuwsmedia. Zo hebben we in het vorige rapport bijvoorbeeld een significante SPAC-fusie in ons kwartaal opgenomen, hoewel prominente investeerders betogen dat deze als durfkapitaal beschouwd moeten worden. Lees bijvoorbeeld de expertblog SPACs zijn durfkapitaal op de publieke markten.

En hierdoor kunnen we deze blog afsluiten met één positieve conclusie: vergeleken met Q1 hebben onze Nederlandse ondernemingen in Q2 daadwerkelijk meer kapitaal opgehaald: €1,27 miljard versus €1,03 miljard.

Vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar sebastiaan@ebitwise.nl

Contact

Ebitwise B.V.

Raamplein 1

1016 XK Amsterdam

KvK: 81485999

BTW: NL862112175B01

tel: +31 (0) 20 21 01 747

© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE

Download de Ebitwise brochure

Zet de stap naar financial peace of mind. Onze brochure vind je een gedetailleerd inzicht in onze unieke aanpak.