Tweede sterke daling van fondsen voor Nederlandse ondernemingen

Tweede sterke daling van fondsen voor Nederlandse ondernemingen

Voor het tweede opeenvolgende kwartaal hebben investeerders aanzienlijk minder geld in Nederlandse ondernemingen gestoken. In het derde kwartaal van dit jaar hebben Nederlandse ondernemingen bijna €556 miljoen opgehaald. Dat is ongeveer een derde van het kapitaal dat in Q3 2021 werd opgehaald, en minder dan de helft van het kapitaal dat in het tweede kwartaal van dit jaar werd opgehaald.

Dit is de uitkomst van EBITWISE’s Dutch Venture Capital Quarterly, een kwartaalanalyse van alle gepubliceerde investeringsrondes via persberichten, LinkedIn-aankondigingen, Crunchbase en Dealroom. Onze open-source resultaten zijn beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de fondsen voor ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd en actief zijn. De resultaten worden gevisualiseerd in de onderstaande infographics.


Geen Series B en latere fase deals

Een sterke afname in latere-faserondes is een belangrijke oorzaak van de daling van de opgehaalde investeringen in Q3 2022. Tijdens Q2 2022 slaagden drie ondernemingen erin om meer dan €100 miljoen op te halen. In het afgelopen kwartaal waren dergelijke investeringsrondes van €100+ miljoen niet bestaand. Dezelfde conclusie kan worden getrokken over de categorie van €50M tot €100M rondes. In Q2 2022 waren er nog drie scale-ups die meer dan €50M ophaalden, terwijl alleen LightYear dat deed in het derde kwartaal van dit jaar.

Amsterdam

Amsterdam was en is duidelijk de startup-hoofdstad van Nederland. Kijkend naar specifiek het derde kwartaal van dit jaar, is bijna vier op de tien gefinancierde ondernemingen gevestigd in de grootste Nederlandse stad. Rotterdam en Utrecht, die beide 6% van het totale aantal gefinancierde ondernemingen in Q3 vertegenwoordigen, volgen in de schaduw van Amsterdam.

Heb je vragen of aanvullingen op dit rapport? Stuur een bericht naar Sebastiaan van Essen via sebastiaan@ebitwise.nl of naar EBITWISE CEO & oprichter Dany van den Berg via dany@ebitwise.nl.

Contact

Ebitwise B.V.

Raamplein 1

1016 XK Amsterdam

KvK: 81485999

BTW: NL862112175B01

tel: +31 (0) 20 21 01 747

© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE

Download de Ebitwise brochure

Zet de stap naar financial peace of mind. Onze brochure vind je een gedetailleerd inzicht in onze unieke aanpak.