Financiering van een venture: alle opties op tafel

Financiering van een venture: alle opties op tafel

Om pijlsnel te groeien en een tiental of zelfs honderdtal werknemers aan te nemen in korte tijd, hebben startups en scaleups extern kapitaal nodig. Welke financieringsopties zijn er voor ventures? Daarvoor starten wij een serie over extern kapitaal. Tijdens de serie leiden we je langs zes landschappen met elk hun eigen financieringen. Eerst doen we het Den Haag van het extern kapitaal aan, ofwel de wereld van subsidies. Dan nemen we een afslag naar het Hilversum van het groeikapitaal, met al zijn innovatie-awards en andere geldprijzen. We bespreken eveneens metaforisch ‘de Zuidas van de geldinjecties’, met al zijn leningen. Verder vliegen we naar het Silicon Valley van de finance, vol met angels en venture capitalists. Ook behandelen we het Las Vegas van het groeigeld, met zijn Initial Coin Offerings (ICOs) en ‘distributed ledger based’ betalingen. Om uiteindelijk de champagne te ontkurken met het bespreken van de verschillende beursgangen. Voor het duiden van de financieringstypen maken we telkens een duik in het diepe. Zeker rond investeringen: bij EBITWISE hebben we er vaak mee te maken, zoals de €3 miljoen investeringsronde voor The Next Closet die wij in 2021 ondersteund hebben. Ook de cijfers tonen dat onze Nederlandse ventures het vooral van investeerders moeten hebben. Zo studeerde Rosalynn de Jong enkele jaren geleden aan de Tilburg University cum laude af met een onderzoek naar de financieringsvormen die Amsterdamse startups beet pakken. Haar resultaten in 2018, hieronder deels weergegeven, laten zien dat de opbrengsten van ‘Venture Capital’ er met kop en schouders boven uitsteken. Daartoe behoort ook ‘Private Equity’, dat in dit overzicht niet is opgenomen, omdat de gemiddelde opbrengst daarvan veel hoger is dan de gemiddelde bedragen die de andere financieringsbronnen genereren.

Voor nu sluiten we af met een korte beschrijving van de type financieringen die op onze site de revue gaan passeren:

Subsidies

Overheids- en semi-overheidsorganisaties kennen subsidies toe, meestal voor het bekostigen van specifieke bedrijfsactiviteiten. Ze komen onder meer in de vorm van matching grants, waarbij je als ondernemer aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo is de WBSO, een van de bekendere subsidies in Nederland, er alleen voor bedrijven die aantoonbaar innovatieve diensten of producten ontwikkelen.

Awards en giften

Awards en giften komen in de meeste gevallen van stichtingen en de grotere bedrijven. Uitreikers van awards willen in veel gevallen de innovatie van een venture loven. Een van de Nederlandse uitblinkers in het in de wacht slepen van awards is lenen-bij-de-buren platform Peerby, in het verleden winnaar van onder meer duurzaamheidsverkiezing Join Our Core, Clinton Global Initiative, App My City Award en de Postcode Loterij Green Challenge.

Leningen

Overwegend het werkveld van de banken, maar er zijn ook online platformen die bedrijven en burgers in staat stellen om geld uit te lenen. Mogelijk stel je er als bedrijf wat tegenover, zoals bijvoorbeeld het in onderpand bieden van je inventaris, of je krijgt het toegekend op basis van je opgebouwde kredietwaardigheid.

Investeringen

Zoals aangetoond, veruit de grootste financieringsbron onder ventures, waarbij de founder een deel van zijn eigenaarschap afstaat aan een externe geldschieter. De wijze waarop founders aandelen afstaan, kan in veel verschillende vormen tot stand komen. Daar besteden we dus in een aparte blog nauwgezet aandacht aan.

ICOs, blockchain- en distributed ledger gebaseerde financieringen

Een exotische, maar steeds meer in zwang rakende variant onder de kapitaalverstrekkers. Hoe komt het dat het cryptocurrency landschap vruchtbaar is gebleken voor een groeiend aantal startups en scaleups? En is het een blijvertje onder de financieringsvormen? Ook daar gaan we een blog aan wijden.

De beursgang

Niet alleen de traditionele gang naar de AEX of NYSE kunnen het sluitstuk vormen van een bedrijf die definitief de scaleup fase achter zich gelaten heeft. We gaan je eveneens inwijden in de wereld van de MKB-beurzen en SPACs.

Vanaf mid februari doen we onze eerste halte aan: subsidieland. Spring achterop!

Contact

Ebitwise B.V.

Raamplein 1

1016 XK Amsterdam

KvK: 81485999

BTW: NL862112175B01

tel: +31 (0) 20 21 01 747

© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE

Download de Ebitwise brochure

Zet de stap naar financial peace of mind. Onze brochure vind je een gedetailleerd inzicht in onze unieke aanpak.