H2 2021: Weer een recordbrekend halfjaar voor Nederlandse ondernemingen

H2 2021: Weer een recordbrekend halfjaar voor Nederlandse ondernemingen

Het bedrag aan durfkapitaal geïnvesteerd in Nederlandse vernieuwers heeft opnieuw een recordhoogte bereikt. De tweede helft van 2021 leverde €3,67 miljard op voor onze startups en scale-ups, duidelijk hoger dan het vorige record van €2,98 miljard na de eerste helft van 2021. Wow!

Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van een analyse van investeringsgegevens afkomstig van business intelligence-platforms Oracle Datafox, Dealroom.co, LinkedIn-bedrijfspagina’s en bedrijfsblogs. Een andere belangrijke uitkomst is dat de genoemde scale-ups en startups samen al bijna 10.000+ banen in Nederland en nog eens 4.000+ banen elders bieden (bron: LinkedIn).

Hoe we de lijst hebben gemaakt

Om precies te zijn, voldeden 317 bedrijven aan de door ons gestelde eisen om deel uit te maken van onze lijst.

  • Ten eerste moet het hoofdkantoor van een bedrijf in Nederland zijn.
  • Ten tweede moet een significant deel van het oprichtingsteam en de werknemers voor het bedrijf werken vanuit Nederland.
  • Ten derde geloven investeerders dat de gekozen bedrijven op lange termijn groeipotentieel hebben vanwege hun innovatieve en/of marktuitdagende karakter.

Daarom hebben we enkele grote deals weggelaten die door anderen als Nederlands worden beschouwd. Bijvoorbeeld de onderstaande deals zijn opgenomen in blogs die ook 2021 voor Nederlandse ondernemingen heroverwegen:

Deal grootteBedrijfMaandPersoneelsaantalNL-gebaseerd personeelsaantal
€151,450,000Accel ClubNovember401 werknemer
€80,000,000Zola ElectricSeptember59017 werknemers
€53,000,000​Medal TVDecember582 werknemers
€31,000,000BorzoAugustus1721 werknemer
€20,330,000Moove AfricaAugustus1352 werknemers

De vijf genoemde deals vertegenwoordigen een aanzienlijk bedrag van €335,78 miljoen, maar we hebben de bedrijven niet opgenomen omdat bijna al hun werknemers en oprichters niet vanuit Nederland werken. Wat overblijft, zijn alleen hun Nederlandse hoofdkantoren en belastingbetalingen.

Aan de andere kant hebben we wel een investering van €235 miljoen in Mambu opgenomen, een fintech scale-up die voorheen in Duitsland was gevestigd. Sinds vorig jaar is het hoofdkantoor in Amsterdam gevestigd, en meer dan de helft van de C-level executives woont in Nederland, evenals 160 van hun 790 werknemers. Ze zijn substantieel getransformeerd tot een bedrijf met Nederlands DNA.

CitizenM

Het belangrijkste is dat we de duizelingwekkende investering van $1 miljard in de Nederlandse tech-savvy hotelketen CitizenM hebben toegevoegd. Net als fietsenbouwer VanMoof, een andere Nederlandse ster op onze lijst, opgericht in hetzelfde decennium en net zo IoT-smart, prijzen we CitizenM en oprichter en CEO Rattan Chaddha voor het verstoren van zijn markt met een zogenaamde micro-hotelstijl.

Hier geniet je van hotelluxe en de hoogwaardige gemakken van (online) diensten, maar de kamers zijn kleiner en het moedigt je aan om gebruik te maken van de grote openbare ruimtes. Dit soort concept lijkt misplaatst in een pandemie waar sociale afstand houden de belangrijkste mitigatie is, terwijl CitizenM nog niet winstgevend is geweest. Maar het bedrijf ziet het als een kans en het bestuur was in staat om de meer welvarende investeerders te overtuigen om hen te ondersteunen. Veel respect!

Investeringen in een vroeg stadium

Naast deze sterren besteden we ook speciale aandacht aan de investeringen in een vroeg stadium (pre-seed, seed en Serie A). The Next Closet hebben we begeleid tijdens hun investeringsronde van €3 miljoen afgelopen jaar, en we weten goed dat dit volwassenheidsstadium de essentie van het startup-leven echt definieert, met het bloed, zweet en tranen die nodig zijn om de juiste product-marktfit te vinden. The Next Closet is een van de bedrijven op onze lijst, en we hebben hen geholpen om hun financiën te beheren en te verstandigen sinds 2019.

Analyst Thomas Mensink van startup consultancybedrijf Golden Egg Check uitte vorige maand zorgen (in het Nederlands) over het aantal investeringen in een vroeg stadium, die niet zo snel zouden toenemen als de groei van late-stage deals voor Nederlandse tech-vernieuwers.

Gelukkig laten onze resultaten zien dat in de tweede helft van 2021 meer dan 100 bedrijven een investering in een vroeg stadium hebben ontvangen. Gebaseerd op zijn verslaggeving over de eerste helft van vorig jaar (die wij niet analyseerden), is een duidelijk recordaantal investeringen in een vroeg stadium over 2021 vastgesteld: 160+ deals.

Een waarschijnlijke reden dat investeringen in een vroeg stadium moeilijker te ontdekken zijn, is dat zakelijke media minder snel rapporteren over kleinere deals dan voorheen. Tien jaar geleden schreven alle grote zakelijke mediakanalen, waaronder ‘het Financieele Dagblad’, over een kleine seed-investering van Sanoma Ventures in peer-to-peer deelplatform Peerby. Nu, fast-forward naar 2020 en het blijkt dat de meeste zakelijke media een nieuwe investering van €500k in Peerby niet nieuwswaardig genoeg vonden.

Wil je zelf door onze gegevens navigeren? Geen probleem. Bekijk onze master-spreadsheet. Onze online spreadsheet bestaat ook uit alle niet-openbaar gemaakte investeringen in de tweede helft van 2021, resulterend in de genoemde totaal van 317 bedrijven.

We wensen je een geweldig en voorspoedig 2022!

Contact

Ebitwise B.V.

Raamplein 1

1016 XK Amsterdam

KvK: 81485999

BTW: NL862112175B01

tel: +31 (0) 20 21 01 747

© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE
EBITWISE B.V.
© Copyright 2023, All Rights Reserved by EBITWISE

Download de Ebitwise brochure

Zet de stap naar financial peace of mind. Onze brochure vind je een gedetailleerd inzicht in onze unieke aanpak.